Elintarviketurvallisuuden parissa työskennelleet ovat varmasti törmänneet akronyymeihin: HACCP, VACCP ja TACCP. Tässä blogissa käsitellään tarkemmin, mistä akronyymit muodostuvat, mitä ne tarkoittavat ja mitä ne pitävät sisällään.
HACCP — Vaarojen arviointi ja kriittisten hallintapisteiden hallinta
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) on elintarvikealan toimijoille säädetty omavalvontajärjestelmä, joka perustuu vaarojen arviointiin ja kriittisten hallintapisteiden hallintaan. HACCP-järjestelmä perustuu seitsemään periaatteeseen:
VACCP — Haavoittuvuuksien arviointi ja ruokapetosten ehkäisy
Siinä missä HACCP keskittyy elintarviketurvallisuuden hallintaan tuotantoprosessin sisällä, VACCP (Vulnerability Assessment and Critical Control Points) tarkastelee toimintaa ulkoisten uhkien, erityisesti ruokapetosten, kannalta. VACCP-järjestelmä on suunniteltu tunnistamaan ja ehkäisemään tahallista tuotteiden manipulointia, kuten esimerkiksi halvemman raaka-aineen naamioimista kalliimmaksi, alkuperämerkintöjen väärentämistä tai ainesosien laimentamista.
VACCP ei ole samalla tavalla säännelty järjestelmä kuin HACCP, mutta se on erityisesti BRCGS- ja IFS-sertifikaattien vaatimusten myötä noussut tärkeäksi osaksi elintarvikeyritysten riskienhallintaa. Sen avulla yritys arvioi omien raaka-aineidensa ja toimittajiensa haavoittuvuudet. Haavoittuvuusarviossa otetaan huomioon erilaisia asioita, jotka voivat liittyä esimerkiksi itse raaka-aineeseen tai sen toimittajaan.
TACCP — Uhkien arviointi ja tahallisten vahinkojen torjunta
TACCP (Threat Assessment and Critical Control Points) puolestaan keskittyy uhkien arviointiin ja torjumiseen tilanteissa, joissa elintarviketurvallisuutta uhkaa tahalliset vahingoittamiset, kuten esimerkiksi sabotaasit, haitallisten aineiden lisääminen tuotteisiin tai muu terrorisointi. Tahallisten vahingontekojen tarkoituksena on aiheuttaa haittaa yrityksille tai yrityksen työntekijöille.
TACCP-prosessi sisältää mm. uhkien ja riskien tunnistamisen, uhka-analyysiin, suojauksen suunnittelun, henkilöstön luotettavuuden arvioinnin ja käytännön toimenpiteet, joilla esimerkiksi pääsy elintarvikkeisiin tai niiden valmistustiloihin estetään ei-valtuutetuilta henkilöiltä. Uhka-analyysissä punnitaan monia itse elintarvikkeisiin, tuotantoympäristöön tai vaikkapa sosiaaliseen ilmapiiriin liittyviä asioita.
Kolme näkökulmaa, yksi tavoite — turvallinen elintarvike
| Lyhenne | Tarkoitus | Tyyli |
| HACCP | Vaarojen arviointi ja kriittisten hallintapisteiden hallinta | Ei-tahalliset riskit, kuten biologiset tai kemialliset vaarat tuotannossa |
| VACCP | Haavoittuvuuksien arviointi elintarvikepetoksien näkökulmasta | Tahallinen vilppi, jossa tavoitellaan taloudellista hyötyä |
| TACCP | Elintarviketurvallisuuteen liittyvien tahallisten uhkien arviointi ja torjunta | Tahallinen elintarvikkeiden vahingoittaminen, kuten sabotaasi |
Eroavaisuuksista huolimatta järjestelmät täydentävät toisiaan hyvin ja niillä on yksi yhteinen ja selkeä tavoite: varmistaa kuluttajalle turvallinen, aito ja eheänä perille tuleva elintarvike.
Tarvitsetko tukea järjestelmien kehittämisessä?
Meiltä saat apua niin HACCP-, VACCP- ja TACCP-järjestelmien rakentamiseen kuin päivittämiseen. Tarjoamme myös koulutuksia, pikatestejä ja laboratoriopalveluita jotka tukevat HACCP -järjestelmän seurantamittauksia.
Tutustu tuleviin koulutuksiin tai ota yhteyttä, niin rakennetaan juuri teidän tarpeisiinne sopiva kokonaisuus.

